Als een werknemer na ziekte niet meer binnen de eigen organisatie kan terugkeren, start het Spoor-2 traject. Dit is een wettelijk verplicht re-integratietraject. Zo’n traject kan voor een werkgever, maar ook voor de werknemer een hele uitdaging zijn.
Waar moet u dan op letten?
Realiseer u dat er (forse) boetes wachten als u dit re-integratietraject niet goed oppakt. Wacht daarom niet te lang, maar pak het direct goed aan. De investering verdient zichzelf terug. Het is belangrijk om vooral ook de medewerker zelf te activeren en ervoor te zorgen dat hij/zij de regie neemt over zijn/haar eigen toekomst. Dan kunt u kijken naar de gewenste begeleiding en doelen die passen bij de werknemer, maar ook haalbaar zijn voor de werkgever.
Een nieuwe, passende werkplek betekent een win-win situatie voor zowel werkgever als werknemer. Soms is een doel van de werknemer niet realistisch, en de ene medewerker kan meer incasseren en heeft meer doorzettingsvermogen dan de ander. Hoe dan ook, is het een uitdaging voor bijna elke medewerker om uit zijn/haar comfortzone te komen. Daarom doet u er als werkgever goed aan om te kiezen voor een 2e Spoort re-integratie traject via bijv. Daadkracht Re-integratie. De loopbaancoach helpt de medewerker de regie te nemen en in mogelijkheden te denken. Er worden testen afgenomen, korte trainingen gegeven en de werknemer wordt begeleid, met als uitgangspunt een nieuwe passende baan buiten uw organisatie.
Een goed re-integratiebureau heeft de juist vakmensen (coaches) en weten exact wat het UWV verwacht van een dergelijk traject Er wordt gezorgd voor een sluitend dossier m.b.t. rapportages. Het is misschien even slikken om te investeren in iemand die niet bij uw organisatie blijft, maar als werkgever zult u merken dat het veel oplevert. Immers wordt bij een recht op WIA van 35% of meer, de toegekende uitkering ten laste gebracht van de – grote – werkgever voor de duur van 10 jaar! Daarbij is ook de medewerker optimaal geholpen. Want niemand zit voor zijn lol ziek thuis.